Share this post

Ką daryti, jei klientas neapmoka sąskaitos? (0)

Kai klientas neapmoka sąskaitos faktūros Kiekvienas verslininkas tikriausiai yra turėjęs klientų, kurie kartais dėl kokių nors priežasčių negali arba nenori apmokėti sąskaitų faktūrų. Kartais klientai pamiršta apmokėti sąskaitas iki nustatyto termino, tačiau, deja, pasitaiko ir tokių atvejų, kai žmonės sąskaitų neapmoka sąmoningai. Kad sumažintumėte kredito riziką, patartina elgtis taip:

  • Pradėdami dirbti su nauju klientu, patikrinkite jo kreditingumą ir nuspręskite, ar prašyti avanso, ar suteikti kreditą. Taip pat patartina retkarčiais peržiūrėti ir ilgalaikių partnerių kreditingumą. Prieš pasirašant sutartį su naujais klientais, taip pat verta pasinaudoti paieškos sistemomis ir peržiūrėti kliento mokėjimų istoriją.
  • Sudarykite su klientu sutartį. Didesniems projektams ir sandoriams pasirašoma sutartis yra labai svarbi priemonė, padedanti užsitikrinti, kad potencialus klientas taps pareigingai mokančiu klientu. Ilgalaikių ir didelės apimties projektų atveju prie sutarties turėtų būti pridėtas mokėjimo grafikas, kada ir kiek reikia sumokėti, taip pat delspinigiai pradelsus mokėjimus. Turėtų būti nurodyta, per kiek dienų po sąskaitos faktūros išsiuntimo ją reikia apmokėti – įprasta, kad apmokėjimui skiriamas ne ilgesnis kaip 21 dienos terminas. Jei su klientu sudaryta bendradarbiavimo sutartis, galima įrašyti didesnius delspinigius, tačiau jie neturėtų labai skirtis nuo įstatymuose nustatytos normos. Jei prieš teikiant produktą ar paslaugą nesusitariama dėl delspinigių dydžio, taikoma įstatymuose nustatyta metinė delspinigių norma. Be to, pridedama Europos Centrinio banko taikoma palūkanų norma. Vienkartiniams pirkimams ir mažesnių sumų sandoriams sutartis nėra būtina.

Ką daryti, jei klientas vis tiek neapmoka sąskaitos?

  • Tolesni veiksmai – jei klientas laiku neapmokėjo sąskaitos, pirmiausia reikia jam paskambinti. Antrasis žingsnis galėtų būti el. laiško išsiuntimas klientui, kuriame jis informuojamas apie delspinigius, kurie bus skaičiuojami neapmokėjus sąskaitos. Taip pat galite pasiteirauti, ar klientas turi kokių nors abejonių dėl įmonės produktų ar paslaugų, gal turėjo neigiamos patirties su įmone ir išsiaiškinti, kokia gali būti neapmokėtos sąskaitos priežastis. Jei įmanoma, kai klientas patiria tam tikrų mokėjimo sunkumų, galite apsvarstyti galimybę sudaryti mokėjimo planą. Tai priklauso nuo paslaugos, bet, pavyzdžiui, programinės įrangos ar kitos internetinės paslaugos atveju galėsite uždaryti kliento paskyrą, jei sueina sąskaitos apmokėjimo terminas, o klientas nereaguoja.
  • Teismas arba skolų išieškojimas – jei ir toliau nepavyksta susisiekti su klientu ir sąskaita vis dar neapmokėta, galite pateikti ieškinį teismui arba kreiptis į skolų išieškojimo įmonę. Jei skolos suma yra mažesnė nei 6 400 EUR (past. Estijoje), prašymą dėl skubaus mokėjimo nurodymo galite pateikti elektroniniu būdu. Jei yra įsiteisėjęs teismo sprendimas, o skolininkas dar nepradėjo grąžinti skolos, galima kreiptis į antstolį arba iškelti skolininkui bankroto bylą. Daugeliui mažų įmonių tai pareikalaus daug laiko ir lėšų, tačiau jei švelnesni metodai iki šiol nepadėjo ir jei įmonė yra pasirengusi kreiptis į teismą, verta tai padaryti. Kokių veiksmų imtis ir ar verta stengtis, priklauso nuo skolos sumos, nes kartais protingiau klientą tiesiog paleisti.

Daugiau naudingos informacijos rasite čia: https://europa.eu/youreurope/business/finance-funding/making-receiving-payments/late-payment/index_et.htm

DĖMESIO! "SimplBooks" tinklaraščio temos ir straipsniai gali būti teisiškai netikslūs, todėl rekomenduojame pasikonsultuoti su profesionalu. "SimplBooks" autoriai daro viską, ką gali, tačiau neprisiima jokios atsakomybės už straipsnių klaidas. Taip pat reikia atsižvelgti į įstatymus, kurie laikui bėgant keičiasi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


Išbandykite 30 dienų nemokamai!

Registracija yra paprasta ir suteikia galimybę išbandyti „SimplBooks“ be įsipareigojimų!